همین که تصمیم میگیرید سایت راه اندازی کنید، یکی از اولین کلمههایی که به گوشتان خواهد خورد، دامنه است (دامنه در ایران به اسم دامین یا دومِین هم شناخته میشود.) شاید ابتدا تصور دانید که چیز پیچیدهای است؛ ولی اصلا اینطور نیست.
شما تقریباً هر روز در دنیای اینترنت با دامنه ها سر و کار دارید. فقط تا الان این موضوع را نمیدانستید. ما در ادامه یک تعریف درست و حسابی از دامین ها به شما ارائه خواهیم داد و تمام ویژگیهای مهم دامنهها را به شما خواهیم گفت.
دامنه چیست؟
برای اینکه دیگران فروشگاه، شرکت یا حتی منزل شما را پیدا کنند، باید یک آدرس منحصر بهفرد داشته باشید. وبسایت یا فروشگاه اینترنتی شما هم باید یک آدرس داشته باشد. احتمالا میپرسید معنی دامنه یا دامین چیست؟ منظور از دامنه یا دامین (به انگلیسی domain)، همان آدرس اینترنتی است. بله! همان آدرسهایی که برای باز کردن یک سایت در اینترنت وارد میکنید. برای مثال، آدرس اینترنتی سایت گوگل، www.google.com است و آدرس اینترنتی سایت ما هم www.mahdsite.ir.
چند نکته درمورد دامنه ها
حالا که فهمیدیم دامنه یا دامین چیست، بگذارید کمی بیشتر دربارۀ آن صحبت کنیم. در ادامه، ویژگیها و نکات مهم در مورد دامنه ها را به شما خواهیم گفت.
دامنهها شامل دو بخش اصلی هستند
اولین چیزی که باید بدانید این است که دامنهها شامل دو قسمت هستند:
- نام دامنه: این اسمی است که شما برای سایت خودتان انتخاب میکنید. برای انتخاب اسم، شما هیچ محدودیتی ندارید. تنها مساله این است که اسم شما باید سرهم باشد. البته شما میتوانید کلمات را با خط فاصله (–) از هم جدا کنید.
- پسوند: در اینترنت پسوندهای بسیار متنوعی برای ثبت دامنه وجود دارند. هر کدام از این پسوندها، معنایی به خصوص دارند. مثلا، پسوند ir به معنی آن است که سایت شما ایرانی است. پسوند com مخفف commerce است و به معنای سایت تجاری است. سایر پسوندها نیز هر کدام معنایی برای خود دارند.
در اینجا توصیه میکنم برای آشنایی با انواع پسوندهای دامنه به همان مقالهای که در ابتدای مطلب اشاره کردم (پسوندهای مختلف دامنه ها را بشناسید!) مراجعه کنید.
ما در بخش قبلی سایت خود را برای شما مثال زدیم. همانطور که احتمالاً متوجه شده باشید، نام دامنۀ سایت ما mahdsite و پسوند آن هم com است.
هر دامنهای، منحصر به فرد و اختصاصی است
نکته دیگری که باید به آن توجه داشته باشید این است که دامنهها اختصاصی هستند. برای مثال، همین آدرس mahdsite.com به نام ما ثبت شده است و بنابراین ما صاحب آن محسوب میشویم. پس هیچ شخص دیگری نمیتوان این ترکیب مشخص را به نام خود ثبت کند. با اینحال شاید یک آدرس مثل mahdsite.net خالی باشد و امکان ثبت آن وجود داشته باشد.
دامنهها به صورت سالیانه خریداری میشوند
خرید دامنه به صورت سالیانه است. این یعنی زمانی که شما یک دامنه را ثبت میکنید (که اصلاً هم کار سختی نیست و در انتهای مقاله در مورد آن صحبت میکنیم)، برای مدت زمان مشخصی این کار را انجام میدهید. یعنی مثلاً برای 1 سال یا چند سال آن را خواهید داشت و پس از گذشت این دوره، اگر دوباره ان را تمدید نکنید، دیگران میتوانند این دامنه را برای خود تصاحب کنند.
شما برای ساخت سایت، به هاست هم نیاز دارید
توجه داشته باشید که داشتن یک دامنه به تنهایی برای شما کافی نیست. چرا که دامنه فقط آدرس اینترنتی شما را مشخص میکند. شما برای آنکه یک سایت داشته باشید، علاوه بر دامنه به یک فضا نیاز دارید که اطلاعات سایت شما در آن ذخیره شود. به این فضا اصطلاحاً هاست (که در فارسی به معنای میزبان است) گفته میشود.
URL چیست و چه تفاوتی با دامنه دارد؟
شاید شما هم در مقالات متعدد دیده باشید که گاهاً از URL برای اشاره به آدرس یک وب سایت استفاده شده باشد و اکنون این سوال برایتان پیش آمده است که Domain با URL چه تفاوتی دارد؟ اجازه بدهید همه چیز را ساده نگه داریم و توضیحات را پیچیده نکنیم. دامنه یا دامین در واقع آدرس صفحه اصلی وب سایت شما هستند و هیچ کاراکتر و علامت اضافی در انتهای پسوند آن قرار نمی گیرد. اما URL به تمام مشتقات یک نام دامنه گفته می شود.
به عنوان مثال http://www.mahdsite.ir نام دامنه وب سایت پرتال است وبقیۀ صفحات سایت ما دارای آدرس URL ای مانند http://www.mahdsite.ir/blog یا http://www.mahdsite.ir/features هستند. در نهایت باید این را بدانید که هر صفحه اینترنتی دارای یک آدرس است. صفحه اصلی یک وبسایت فقط خود دامنه است و صفحات دیگر آن، هر کدام دارای یک URL منحصر به فرد هستند.
چگونه باید ثبت دامنه را انجام دهید؟
فرآیند ثبت دامنه، هیچ کار سختی نیست. در ادامه آموزش 2 مرحلهای این کار را به شما میدهیم.
از موجود بودن دامنۀ مورد نظر خود مطمئن شوید
ما قبلاً توضیح دادیم که هر آدرس اینترنتی یا همان دامین، متعلق به یک نفر است. بنابراین قبل از ثبت، شما باید دامنه مد نظر خود را بررسی کنید تا از خالی بودن آن مطمئن شوید. شما این کار را میتوانید از سایت ایران سرور انجام دهید.
دامنۀ مد نظر خود را ثبت کنید
پس از اطمینان از خالی بودن دامنه، تنها کاری که باید انجام دهید این است که آن را از طریق یکی از شرکتهای ارائهدهندۀ خدمات ثبت و تمدید دامنه خریداری کنید. فقط توجه داشته باشید که اگر قصد ثبت دامنه ir را دارید، نیاز به ارائه مدارک شناسایی خواهید داشت.
آیا میخواهید کارتان از این هم راحتتر شود؟
در نهایت، لازم است بدانید که در کنار تیم حرفه ای مهدسایت، کار شما واقعاً راحت تر هم میشود. چرا؟ چون در نهایت قصد شما از خرید دامنه، ایجاد یک سایت است. پس لازم است بعد از آن یک هاست هم خریداری و به علاوه، یک سایت برای خود طراحی نمایید.
با کمک مهدسایت، یک سایت یا فروشگاه اینترنتی خواهید داشت. برای کار با آن نیاز به هیچ دانش کدنویسی و پیچیدهای ندارید و خیلی راحت، میتوانید ویرایشهای لازم را انجام دهید.
تیم مهدسایت مفتخر است تمام آنچه یک سایت حرفه ای را میسازد در اختیار مشتریان خود قرار دهد. شما به کمک مهدسایت قادر خواهید بود صاحب یک سایت با کیفیت شوید.
هاست چیست؟ | هر آنچه که باید از هاست بدانید – طراحی تخصصی فروشگاه اینترنتی
[…] کردن آدرس دامنه شما وارد سایت شما شود. ( اگر نمیدانید دامنه چیست، پیشنهاد میکنیم به مقالهی ما سر بزنید.) ما به این […]
پسوند دامنه چیست؟ | آشنایی با انواع پسوند دامنه – طراحی تخصصی فروشگاه اینترنتی
[…] البته، اگر هنوز با مفهوم دامنه یا دامین آشنا نیستید، پیشنهاد میکنم قبل از هر چیز به سراغ مقاله دیگر ما با عنوان دامنه چیست بروید. […]
تفاوت دامنه ir. با com. و سایر دامنه ها در چیست؟ – طراحی تخصصی فروشگاه اینترنتی
[…] میکنیم با مطالعۀ مقاله «دامنه چیست و چگونه ثبت میشود؟» الان میدانید دامنه چیست و چه ضرورتی در ساخت سایت […]
وبسایت چیست؟ پاسخی به تازه وارد های دنیای اینترنت – طراحی تخصصی فروشگاه اینترنتی
[…] هستند گفته میشود. این صفحات معمولاً روی یک هاست و با دامنه یکسان بارگذاری […]
وردپرس چیست؟ چه مزایا و معایبی دارد؟ – طراحی تخصصی فروشگاه اینترنتی
[…] باید آدرس آن را در مرورگر خود وارد کنند. این آدرس، همان دامنه سایت است. بعد از انتخاب، با پرداخت هزینهای مشخص، آن […]